Kinderen ontdekken nieuwe groente- en fruitsoorten met Nijntje
Kunnen ouders hun kinderen op een speelse manier nieuwe groente- en fruitsoorten laten eten? Deze vraag staat centraal in een onderzoek naar de ervaringen met de methode 'Nijntje eet de regenboog'. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontwikkelden deze kleurrijke aanpak in samenwerking met Mercis, de rechtenhouder en uitgever van de boeken van Dick Bruna.
In het onderzoek wordt gekeken naar de ervaringen van ouders die de methode thuis toepassen. Hoe makkelijk is deze in te passen in het dagelijks leven en hoe effectief is deze voor hun kinderen? Eerdere tests van 'Nijntje eet de regenboog' in basisschoolklassen leverden veelbelovende resultaten op.
Onvoldoende groente en fruit
Groente en fruit zijn cruciaal voor de gezondheid van kinderen en vormen de basis voor een gezond eetpatroon op latere leeftijd. Toch eten veel kinderen in Nederland nog steeds te weinig groente en fruit. Ongeveer 95 procent van de kinderen van 4 tot 11 jaar haalt niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente. Gemiddeld eten zij minder dan de helft van wat wordt aanbevolen. Slechts 2 op de 5 kinderen voldoet aan de aanbevelingen voor zowel groente- als fruitinname (125-175 gram groente per dag en 1,5 stuks fruit voor kinderen van 4-8 jaar).
Een gezond eetpatroon kan veel gewicht- en gezondheidsproblemen bij kinderen voorkomen. Tussen 2018 en 2021 had 12 procent van de kinderen van 2 tot 12 jaar overgewicht en 3 procent leed aan obesitas.
Over het onderzoek
Elke keer dat een kind een bepaalde kleur groente of fruit eet, mag het een sticker in die kleur op een poster plakken. Zo eet het kind alle kleuren van de regenboog, net als Nijntje. De poster kan worden gedownload op de website van Wageningen University & Research. Ouders of verzorgers kunnen vervolgens een vragenlijst invullen om deel te nemen aan het onderzoek.
Bron: WUR