Jongeren positiever over gezond en duurzaam eten na volgen lespakket Voedingscentrum

Jongeren hebben een positievere houding ten opzichte van gezond en duurzaam eten nadat ze het lespakket 'Weet wat je eet' van het Voedingscentrum hebben gevolgd. Dit blijkt uit een onderzoek van het Louis Bolk Instituut, uitgevoerd in opdracht van het Voedingscentrum.

Middelbare scholieren die het gratis online lespakket hebben gevolgd, hebben meer vertrouwen gekregen in hun vermogen om gezond, veilig en duurzaam te eten. Bovendien staan ze nu positiever tegenover deze aspecten. Het onderzoek toont aan dat leerlingen na het volgen van 'Weet wat je eet' verschillende positieve veranderingen hebben doorgevoerd in hun eetgedrag. Ze zijn van plan om meer water te drinken en geven aan dat ze minder suikerhoudende dranken, zoete en hartige snacks en vlees consumeren. Deze veranderingen sluiten goed aan bij de principes van gezond en duurzaam eten volgens de Schijf van Vijf.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim 600 leerlingen in de onderbouw van het vmbo-tl, havo en vwo. De leerlingen werden verdeeld in twee groepen: een groep die de lessen van 'Weet wat je eet' volgde en een groep die dat niet deed. Beide groepen vulden twee keer een vragenlijst in over verschillende gedragsdeterminanten en eetgewoonten met betrekking tot gezonde, veilige en duurzame voeding.

De leerlingen die het lespakket hebben gevolgd, gaven positieve feedback over 'Weet wat je eet'. Ze waardeerden vooral het feit dat het een online lespakket is. Ook waren ze te spreken over de vraagstelling, de afwisseling tussen tekst en vragen, de onderwerpen en de vormgeving.

'Weet wat je eet' is een gratis lespakket over voeding voor het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Het behandelt zowel gezond, veilig als duurzaam eten in zes online lessen. Daarnaast worden leerlingen aangemoedigd om naar hun eigen eetgewoonten te kijken. De lessen bestaan uit informatie, video's, kennis- en reflectievragen en praktische opdrachten.

Voor het volledige rapport kunt u hier terecht.

Bron: Voedingscentrum