Zwarte bonen bereiden & bewaren

Bewaren
Bewaar gedroogde zwarte bonen op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed.

Hoe weet ik of gedroogde zwarte bonen niet goed meer zijn? De bonen gaan schimmelen of zijn gekiemd. Dit bederf herken je snel door goed te kijken.


Schoonmaken/bereiden
Laat zwarte bonen 8-12 uur weken en kook ze vervolgens in ongeveer 60-90 minuten gaar.

Zwarte bonen uit blik of glas kun je verwarmen zonder te koken.

Zwarte bonen kun je beter niet rauw eten. Er zit een natuurlijke gifstof in bonen, lectine. Als je de bonen kookt is de stof niet schadelijk meer.

De hoeveelheid lectine verschilt per bonensoort. In kidneybonen, sojabonen en zwarte bonen zit meer lectine dan in bijvoorbeeld linzen of kikkererwten.

Bewaartijden

Gedroogd: 
Koele plek: 1 jaar

Uit blik/glas:

Ongeopend
Koele plek: zie houdbaarheidsdatum

Geopend
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Zwarte bonen gekookt:
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Gedroogde zwarte bonen
Weken: 8-12 uur
Kooktijd: 60-90 minuten (na het weken)

Schoonmaken

N.v.t.