Puntpaprika bereiden & bewaren
Bewaren
Puntpaprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C). Bij voorkeur in de originele verpakking of een papieren zak. Verpakte puntpaprika blijft namelijk langer vers.
Filmpje: In dit filmpje laat Winston Post zien hoe de paprika wordt bewaard.
Vruchtgroenten zoals puntpaprika, bewaar je niet in de koelkast. Vruchtgroenten willen namelijk nog even doorrijpen. Een te koude temperatuur verstoort dit proces. Goed bewaard blijft puntpaprika tot een week goed.
Puntpaprika kun je ook invriezen.
Filmpje: In dit filmpje laat Winston Post zien hoe je paprika het beste kunt invriezen.
Rauwe puntpaprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft puntpaprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Heb je een restje puntpaprika over? Dan kun je dit restje in een afgesloten bakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoe weet ik of een puntpaprika niet goed meer is? De puntpaprika is beschimmeld of heeft rotte plekken. Dit bederf herken je door te kijken, ruiken of proeven.
Bereiden
De puntpaprika voor gebruik wassen. Daarna doormidden snijden en de zaadlijsten verwijderen.
Vul een helft met bijvoorbeeld couscous, blokjes paprika en wat verse geitenkaas. Of rooster de puntpaprika in z’n geheel op een grillplaat of de barbecue.
Filmpje: In dit filmpje laat Nederland Proeft zien hoe je paprika het beste kunt ontvellen.
Wil je de puntpaprika rauw eten? Laat de paprika dan eerst even op kamertemperatuur komen. Dan komt de smaak het beste tot z'n recht!
Bewaartijden
Rauw
Koele plek: 7 dagen
Diepvries: 12 maanden
Gaar
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden
Bereidingstijden
Koken: 5 - 9 minuten
Roerbakken: 5 - 7 minuten
Magnetron: 1,5 - 3 minuten
Grillen: 3 - 5 minuten
Smoren: 10 - 15 minuten
Stomen: ca. 10 minuten
Puntpaprika schoonmaken
Zie bereiden.