Postelein bereiden & bewaren
Bewaren
Postelein blijft in de koelkast 2 dagen goed in een open plastic zak.
Postelein kun je ook invriezen, wel eerst ca. 2 minuten blancheren. Het is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C.
Een restje gare postelein kun je in een afgesloten bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Bereiden
Behandel postelein altijd voorzichtig. De blaadjes kneuzen snel en verliezen dan hun knapperigheid.
Haal bosjes postelein pas los als je de worteltjes eraf hebt gesneden. Was postelein voorzichtig in ruim koud water en laat het goed uitlekken.
Winterpostelein is vooral geschikt om (rauw) verwerkt te worden in stamppot en salades.
Zomerpostelein is vooral geschikt om te koken. Zomerpostelein is wat forser van structuur, de blaadjes en stengels zijn vleziger.
Bewaartijden
Vers
Koelkast: 2 dagen
Diepvries (eerst 2 minuten blancheren): 12 maanden
Restje gare postelein
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden
Bereidingstijden
Koken: ca. 5 minuten
Roerbakken: 3 - 5 minuten
Magnetron: 5 - 7 minuten
Smoren: ca. 10 minuten
Stomen: ca. 10 minuten
Postelein schoonmaken
Zie bereiden.