Patisson bereiden & bewaren
Pattison bewaren
Bewaar patissons op een koele (12-15°C) droge plek. Niet kouder dan 8°C bewaren. Dan zijn ze enkele weken houdbaar. Gebruik je een deel van de patisson? Dek het snijvlak af met huishoudfolie en bewaar het restant in de koelkast. De patisson kun je ook invriezen. Wel kort vlak voor invriezen blancheren (kort verhitten).
Hoe weet ik of de patisson niet goed meer is? De patisson gaat dan schimmelen of heeft rotte plekken. Dit bederf herken je door te kijken, ruiken of proeven.
Patisson schoonmaken/bereiden
Was de patisson. Halveer de patisson en verwijder de schil. Verwijder de zaadjes met een lepel of mesje. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
Alleen bij een jonge patisson met dunne schil is schillen niet nodig.
Bewaartijden patisson
Vers
Koele plek: 2-3 weken
Diepvries: 1 jaar
Vers aangesneden
Koelkast: 1 week
Gaar
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden
Bereidingstijden patisson
Koken: 5 - 10 minuten (gesneden in stukjes)
Smoren: 20 - 30 minuten
Roerbakken: 5 - 10 minuten
Stomen: 10 - 20 minuten
Frituren: 4 - 5 minuten
Magnetron: 3 - 5 minuten