Okra bereiden & bewaren
Bewaren
Buiten de koelkast op een koele plek is okra ongeveer 4 dagen houdbaar. Je kunt okra het beste in een papieren zak bewaren.
In de koelkast blijft de kleur mooier, maar gaat de smaak wat sneller verloren.
Okra kun je ook invriezen. Wel vlak voor invriezen blancheren (kort verhitten). Okra kun je 1 jaar in de vriezer bewaren.
Hoe weet ik of okra niet goed meer is? Okra wordt dan slap, verspreidt een zure geur of gaat schimmelen. Dit herken je snel door te kijken, ruiken of proeven.
Bereiden
Verwijder de steelaanzet. Was de okra’s onder stromend water.
Wel of niet in stukjes = wel of geen bindmiddel. Snijd de okra’s in stukjes als je ze als binmiddel wilt gebruiken. Laat ze heel als je ze niet als bindmiddel gebruikt.
Wil je okra’s in zijn geheel koken? Let erop dat ze heel blijven bij het schoonmaken zodat ze het sap niet verliezen tijden het koken.
Wil je ze als bindmiddel gebruiken in een stoofschotel, snijd ze juist wel open/in stukjes.
Bewaartijden
Fruitschaal: 4 dagen
Diepvries: 1 jaar
Bereidingstijden
Koken: ca. 5 minuten
Grillen: ca. 8 minuten
Smoren: ca. 10 minuten
Roerbakken: 3 minuten
Okra schoonmaken
Zie bereiden.