Lavas bereiden & bewaren
Bewaren
Bewaar de blaadjes in vershoudfolie in de groentelade van de koelkast.
Je kunt lavas ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Ingevoren lavas is enkele maanden houdbaar.
Je kunt lavas ook drogen.
Drogen doe je zo:
- Verspreid de blaadjes over een schone (droge) theedoek.
- Keer ze af en toe om.
- Kun je ze verkruimelen? Dan zijn ze gedroogd. Dit kan ca. 2 weken duren.
- Bewaar de blaadjes in een afsluitbaar potje of bakje. Koel, droog en donker bewaren.
Bereiden
In tegenstelling tot veel andere kruiden voeg je lavas juist vroeg tijdens de bereiding toe!
Voeg de lavasblaadjes en -steeltjes al vroeg tijdens de bereiding van warme gerechten toe. Dan kan het kruid veel van zijn smaak afgeven.
Bewaartijden
Koelkast groentelade: 4 dagen
Diepvries: 2-3 maanden
Lavas schoonmaken
Was de lavas voor gebruik.