Kropsla bereiden & bewaren
Bewaren
Bewaar sla in de groentelade van de koelkast. De sla blijft dan 2-3 dagen goed.
Zorg ervoor dat de sla kan ademen. Doe je sla zelf in een plastic zak? Leg hem niet in een gesloten plastic zak weg. Je kunt de sla eventueel in een open plastic zak bewaren. Of bewaar de sla in een vochtige theekdoek en snijd een plakje van de onderkant af en zet 'm in een kommetje water.
Op een warme plaats wordt sla snel slap. Bewaar sla nooit naast fruit, omdat er bij het narijpen van fruit het gas etheen (vroeger bekend als ethyleen) vrijkomt. Etheen veroorzaakt bruinrode vlekken op de nerven van sla, sla bederft dan sneller.
Als de (voorgesneden) sla of in een mix met andere slasoorten verpakt wordt aangeboden, controleer dan de houdbaarheidsdatum. Bewaar de verpakte sla in originele verpakking in de koelkast. Deze sla is verpakt onder beschermende atmosfeer*.
*Beschermende atmosfeer: Dit betekent dat er dezelfde gassen in de verpakking zitten als in de lucht, alleen in andere verhoudingen. Zo blijven producten langer goed.
Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is?
De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door je te ruiken, kijken of proeven.
Bereiden
Na het wassen kun je de bladeren in stukjes scheuren. Meng er vlak voor het serveren een dressing doorheen.
Is de kwaliteit wat minder geworden?
Snijd dan de stronk van de krop en leg de sla in een bak met water en ijsklontjes. Verwijder voor gebruik de buitenste bladeren. Maak de bladeren los, was ze en droog ze in een slacentrifuge of met een schone doek. Pluk de bladeren in kleine stukjes.
Bewaartijden
Koelkast: 2-3 dagen
Bereidingstijden
Geen, sla wordt doorgaans rauw gegeten.
Mocht je de sla toch willen bereiden dan kun je deze bewaartijden aanhouden:
Koken: 4 - 6 minuten
Magnetron: 5 - 7 minuten
Smoren: 6 - 7 minuten
Stomen: ca. 10 minuten
Kropsla schoonmaken
Sla goed wassen in ruim water en laten uitlekken in een vergiet. Voor het uitlekken kun je ook een slacentrifuge gebruiken. Hiermee slinger je al het vocht eruit.