Kidneybonen bereiden & bewaren
Bewaren
Bewaar gedroogde kidneybonen op een koele, droge en donkere plek. Zo blijven ze minstens een jaar goed.
Hoe weet ik of gedroogde kidneybonen niet goed meer zijn? De bonen gaan schimmelen of zijn gekiemd. Dit bederf herken je snel door goed te kijken.
Bereiden
Laat kidneybonen ca. 12 uur weken en kook ze vervolgens in ongeveer 45 minuten gaar. Neem zeker 3 keer het gewicht van de kidneybonen aan water, de bonen nemen veel water op tijdens het koken.
Kidneybonen uit blik of glas kun je verwarmen zonder te koken.
Kidneybonen kun je beter niet rauw eten. Er zit een natuurlijke gifstof in bonen, lectine. Als je de bonen kookt is de stof niet schadelijk meer.
Bewaartijden
Gedroogde kidneybonen
Koele plek: 1 jaar
Kidneybonen blik/glas (ongeopend)
Koele plek: zie houdbaarheidsdatum
Kidneybonen blik/glas (geopend )
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden
Kidneybonen gekookt
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden
Bereidingstijden
Gedroogde kidneybonen
Weken: 12 uur
Kooktijd: 45 minuten (na het weken)