Japanse pompoen bereiden & bewaren

Bewaren
Bewaar hele pompoenen op een koele (12-15°C), droge plek. Bewaar de pompoenen niet kouder dan 8ºC bewaren. Op deze manier kun je ze tot wel 2 maanden bewaren.

Een stuk gesneden pompoen kun je in de koelkast 3-5 dagen goed houden. Dek het snijvlak af met vershoud- of aluminiumfolie.

Pompoen kun je eventueel ook invriezen. Blancheer (kort verhitten) rauwe pompoen ca. 2-3 minuten. Bij minimaal -18°C is pompoen tot 12 maanden houdbaar.

Hoe weet ik of de pompoen niet goed meer is? De pompoen gaat dan schimmelen of heeft rotte plekken. Dit bederf herken je door te kijken, ruiken of proeven.

Bereiden
Was de pompoen. Halveer de pompoen en snijd deze in schijven. Verwijder de draden en pitten met een lepel of mesje. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Schillen is niet nodig. De schil kan meegegeten worden, deze wordt goed zacht bij verhitting. Voor de soep raden we aan om de pompoen wel te schillen.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 2 maanden  
Diepvries (eerst blancheren): 12 maanden

Restant pompoen (rauw)
Koelkast: 3-5 dagen 

Restant pompoen (gaar )
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 5 - 10 minuten (gesneden in stukjes)
Smoren: 20 - 30 minuten
Roerbakken: 5 - 10 minuten
Stomen: 10 - 20 minuten
Frituren: 4 - 5 minuten
Magnetron: 3 - 5 minuten

Japanse pompoen schoonmaken

Zie bereiden.