Heilige basilicum bereiden & bewaren

Bewaren
Zet het plantje op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Houd de aarde van het plantje vochtig, maar niet te nat. Geef het plantje dagelijks een beetje water (niet op het blad).

Losse blaadjes kun je 2 dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren.

Bereiden
De blaadjes niet fijnhakken, maar liever scheuren of knippen. Dit komt de smaak ten goede.

Dan de blaadjes met steeltjes kort meestoven of koud gebruiken.

Voeg ze toe aan het einde van de bereidingstijd van het gerecht. Bij lang mee verhitten verliest dit kruid z’n smaak.

Eventueel kun je basilicum fijnstampen met olie. 

Bewaartijden

Plantje
Koele plek: ca. 6 weken of zolang de blaadjes er groen, fris en stevig uitzien 

Losse blaadjes
Koelkast groentelade: 2 dagen
Diepvries: 12 maanden

Bereidingstijden

Geen, koud gebruiken of op het laatst toevoegen aan een warm gerecht. 

Heilige basilicum schoonmaken

Was de blaadjes voor gebruik, goed laten uitlekken of droogdeppen.