Groenlof bereiden & bewaren

Bewaren
Verse groenlof gekocht? Deze groente kun je enkele weken in de koelkast bewaren.

Tip: Dek de groenlof wel af met een keukenhanddoekje. Op deze manier voorkom je dat de groente uitdroogt.

Rauwe groenlof kun je ook invriezen. Blancheer (kort verhitten) de groente kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.

Een restje gekookte groenlof over? Dit restje kun je in een bewaarbakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe weet ik of groenlof niet goed meer is? De groenlof gaat schimmelen of is verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven. 

Bereiden
Je kunt groenlof zowel rauw als gekookt eten. Verwijder de groene toppen. Snijd een schijfje van de onderkant af en snijd de kegelvormige ’pit’ weg. Was de groenlof in ruim water. Snijd het lof eventueel in stukjes. 

Bewaartijden

Rauw
Koelkast: 2-4 weken 
Fruitschaal: 1-2 weken  
Diepvries (eerst blancheren): 1 jaar  

Gaar
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijd

Koken: 7 - 9 minuten
Roerbakken: 3 - 5 minuten
Magnetron: 4 - 7 minuten
Smoren: ca. 12 minuten
Stomen: ca. 10 minuten

Groenlof schoonmaken

Zie bereiden.