Zo maak je kweeperencompote
Ze lijken op appels, ze zijn friszuur van smaak, rauw zijn ze niet lekker en vanaf oktober zijn ze weer in het seizoen. Ra ra, wat is het?
De kweepeer! Wát? Misschien klinkt het je bekend in de oren, maar misschien ook niet. De kweepeer is namelijk een vergeten vrucht. Maar hij is in Nederland weer in opkomst. En dat is maar goed ook, want je kunt er heerlijke compote van maken. Lekker voor op brood, bij een kaasplankje, bij een stukje vlees of door je yoghurt bijvoorbeeld. Kweeperencompote maken is meteen een leuke corona-proof zondagmiddagactiviteit, ook met kinderen.
Er zijn veel variaties op de kweeperencompote, met een net iets andere bereiding of andere kruiden. Maar in grote lijnen moet je de volgende vier stappen doorlopen.
1. Kweeperen kopen (of zelf telen!)
Kweeperen zijn niet in alle supermarkten te koop. Breng daarom een bezoekje aan de groenteboer. Let erop dat de kweeperen er stevig en onbeschadigd uitzien. Na aankoop kun je een kweepeer, net als een normale peer, laten narijpen op een fruitschaal. Rijpe (kwee)peren kun je het beste in de koelkast bewaren. Je kunt zien of een kweepeer rijp is aan een gele kleur van de schil. Onrijpe kweeperen zijn groen.
Wist je dat…
Een kweepeer groeit uit een bevruchte bloem aan een kweeperenboom. Meestal groeien ze eerst met de dikke kant naar boven, maar door het toenemende gewicht kantelt de vrucht geleidelijk naar onderen.
2. Kweeperen snijden
Was de kweeperen goed en snijd ze in de lengte in vier stukken. Verwijder vervolgens het klokhuis (net als bij een appel) en snijd de kweepeer in kleine stukjes. Let erop dat je de schil laat zitten! De schil bevat namelijk veel smaak en het stofje pectine, dat zorgt voor binding.
3. Kweeperen koken
Doe de kweeperen in een pan met een laagje water (totdat ze kweeperen net onderstaan). Voeg dan kruiden naar keuze toe. Denk aan kaneel, steranijs, gember, kardemom en kruidnagels. Deze kruiden zijn heerlijk voor in herfst of winter. Voeg ook suiker toe, maar het liefst zo weinig mogelijk om het zo gezond mogelijk te houden. Breng het water aan de kook en laat koken totdat er een dikke brij ontstaat.
4. Laat de compote afkoelen
Laat de kweeperencompote afkoelen en verdeel het over potjes. Na het afkoelen kun je de compote nog enkele maanden in de koelkast bewaren.