Welke soorten uien zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten uien. Naast de gewone gele ui heb je zoete witte uien, rode uien, kleine zilveruitjes, bosuitjes en sjalotten. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk?
De gewone (gele) ui
De Hollandse gele ui heeft een kenmerkende, pittige smaak. De Hollandse ui is rijk aan vitamine C, fosfor, calcium, natrium en kalium evenals belangrijke antioxidanten als quercitine en selenium. De natuurlijke vezels van de Hollandse ui zijn onmisbaar voor een gezonde darmflora en optimale spijsvertering
De zoete witte ui
Zoete uien hebben een mildere en zoetere smaak dan de gewone ui. Daardoor zullen kinderen deze ui sneller waarderen. Nog een voordeel: sweet onions hebben een lager gehalte aan de ‘prikstof’ pyrodruivenzuur dan gewone uien. Je kunt ze daardoor zonder tranende ogen verwerken.
De rode ui
De rode ui heeft een dieprode, bijna paarse, schil. De schil is dunner dan die van de gele ui. Gesneden ui is lichtrood met wit, heel decoratief in een salade.
Bosuitjes
De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Niet omdat ze in het bos groeien dus. Ze worden ook lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Je kunt rauwe bosui gebruiken door de salade of als garnering bij soep. Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels.
Sjalotten
Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, confijten, koken en rauw gebruiken.
Zilveruien
Zilveruitjes zijn een oer-Hollands product. Deze mooie kleine uitjes worden al meer dan 100 jaar in ons land geteeld en wereldwijd geëxporteerd. Zilveruitjes bevatten weinig calorieën en geen vet. Zilveruien bevatten wel vaak toegevoegd suiker en zout. Je kunt een ongeopende pot zilveruitjes gewoon in de voorraadkast bewaren.