Wat restjes voor jou kunnen betekenen
Elke week hebben we te maken met restjes: overgebleven pasta, een halve courgette, wat sneetjes oud brood of die ene portie soep die net niet meer opgegeten werd. Het lijkt vaak niet veel, maar restjes kunnen een wereld van verschil maken in je keuken, voor je portemonnee én voor het milieu. Hoe kun je hier slim mee omgaan? In deze blog geven wij jou tips om beter met je restjes om te gaan.
Organiseer je voorraad
Een goed georganiseerde voorraad is de sleutel tot minder voedselverspilling. Vaak vergeten we wat er al in de koelkast of keukenkastjes ligt, waardoor producten onnodig bederven. Door je voorraad slim te beheren, voorkom je dit.
- First in, first out (FIFO): Plaats nieuwere producten achteraan en oudere vooraan, zodat je eerst gebruikt wat er al het langst ligt.
- Maak een restjesbakje: Een bakje in je koelkast speciaal voor restjes die snel opgegeten moeten worden, helpt je herinneren aan wat er nog ligt.
- Vries in: Veel restjes kun je invriezen, zoals overgebleven saus, gekookte groenten of soep. Zo geef je het eten een langere levensduur en heb je altijd iets achter de hand.
Met een opgeruimde voorraadkast, koelkast en vriezer krijg je overzicht, waardoor je beter kunt plannen en minder geneigd bent om iets weg te gooien.
Creatief omgaan met restjes
Als je regelmatig restjes eten overhoudt en niet weet wat je ermee moet doen, biedt Samen tegen Voedselverspilling de ideale oplossing met hun restjes receptenboekje. Dit boekje staat vol met handige tips en recepten van bekende namen zoals Jetske van den Elsen, Daan van der Leqc en Yvette van Boven, en is gratis te downloaden via hun website. Het initiatief laat zien hoe je met slim gebruik van restjes zowel het milieu als je portemonnee kunt sparen.
Daarnaast is onze kokenmetrestjes pagina een andere handige tool waarmee je simpelweg invult welke restjes je hebt, en die vervolgens een passend recept voor je zoekt. Of je nu groenten, vlees, vis of andere ingrediënten over hebt, de tool bedenkt creatieve en smaakvolle recepten op basis van wat er in je koelkast ligt. Zo kun je voedselverspilling gemakkelijk verminderen en heerlijk eten klaarmaken met wat je anders misschien zou weggooien.
Eten over? Bewaren of delen!
Soms kook je gewoon te veel, of heb je een grote hoeveelheid eten over na een feestje of etentje. In plaats van het weg te gooien, kun je het delen met anderen of bewaren om later nog eens van te genieten.
Hoe kun je restjes goed bewaren:
- Gebruik luchtdichte bakjes: Restjes blijven langer vers in luchtdichte bewaardozen. Glas of kunststof met een stevige sluiting zorgt ervoor dat het voedsel niet uitdroogt of geuren uit de koelkast opneemt.
- Labelen en dateren: Schrijf op elk bakje wat erin zit en de datum waarop je het hebt gemaakt. Zo weet je precies wat er in de koelkast ligt en voorkom je dat je iets vergeet of te lang laat liggen.
- Vries in als je het niet snel gaat gebruiken: Restjes die je niet binnen een paar dagen opmaakt, kun je invriezen. Zo blijven ze weken of zelfs maanden goed, en hoef je ze niet weg te gooien.
Hoe kun je delen met restjes:
- Deel met buren of vrienden: Woon je in een hechte buurt? Deel je restjes met buren of vrienden. Misschien hebben zij net geen tijd gehad om te koken en kun jij hen blij maken met een verse maaltijd.
- Gebruik een deelplatform: Er zijn tegenwoordig apps en platforms waar je je eten kunt delen met mensen in de buurt. Zo kun je bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling en maak je er iemand anders blij mee.
- Breng het naar een voedselbank: Hoewel voedselbanken vaak alleen verpakt voedsel aannemen, kun je overwegen of er lokale initiatieven zijn die maaltijden accepteren voor mensen die het nodig hebben.