Kun je vijgen met schil eten?
Ik was onlangs op een heuse Toscaanse Bruiloft (minus Jan Kooijman). Dat betekent natuurlijk: lekker lang met z'n allen tafelen. Plots kwam daar een grote schaal met gehalveerde vijgen op tafel, vers uit eigen tuin. Zonder na te denken pak ik een stuk en steek het in mijn mond. "Wat doe jij nou?" kreeg ik aan alle kanten te horen. "Die kun je toch niet met schil eten?" Jawel, je kunt verse vijgen met schil en al oppeuzelen. Maar: alleen als ze supervers zijn.
Ok, maar stel dat je niet pal naast de vijgenboom zit, hoe weet je dan of je vijgen vers zijn? Nou, dat is heel simpel: even voelen. Voel of de vijgen nog een zachte schil hebben. Is de schil stug? Dan zijn de vijgen niet meer zo vers. Je kunt de vijg dan nog steeds eten, maar de smaak zal wat minder zijn. Je kunt vijgen na aankoop het beste in de koelkast bewaren.
Als je aangekochte vijgen iets minder vers zijn, dan kun je ze beter eerst even schillen. Snijd de vruchten in de lengte in kwarten. Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees.
Bovenstaand advies geldt overigens alleen voor verse vijgen. Gedroogde vijgen kun je uiteraard meteen eten.
Op de bruiloft werden de verse vijgen geserveerd met zelfgemaakte jam en pecorino kaas; een perfecte smaakcombinatie. Maar er zijn nog zoveel meer manieren te verzinnen om vijgen te eten. Zo zijn ze ook heerlijk door een salade, zoals deze chique herfstvariant met hertenham en walnoten.
Of wat dacht je van de combinatie vijgen en rode kool? Het zoete van de vijgen matcht perfect met de lichtzure smaak van de rode kool.
Wil je nog meer weten over vijgen? Lees hier dan verder.
Buon appetito!
Veggieblogger: Kim van Luijk
Communicatieadviseur NAGF