Vijgen bereiden & bewaren
Bewaren
Verse vijgen bewaar je in de koelkast. Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast.
Verse vijgen kun je ook invriezen. Verse vijgen kun je tot 9 maanden in de diepvries bewaren (-18°C).
Hoe weet ik of verse vijgen niet goed meer zijn? De vijgen zijn dan beschimmeld of voelen slap aan. Dit bederf herken je door je zintuigen te gebruiken: kijk, voel of ruik.
Een geopende verpakking met gedroogde vijgen kun je nog 6-9 maanden in de voorraadkast bewaren. Gaat het om een gesloten verpakking? Houd dan de houdbaarheidsdatum op de verpakking aan.
Bereiden
Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Zorg ervoor dat de schil heel blijft, anders komt er water in de vrucht en dat is niet lekker.
Als de vijgen iets minder vers zijn kun je ze ook schillen. Snijd de vruchten in de lengte in kwarten. Pel de vruchten, trek de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af. Het binnenste van de vrucht laat nu los en je hebt mooie partjes vijgenvruchtvlees.
Gaat het om gedroogde vijgen? Deze kun je ze meteen eten of de vijgen verder verwerken in een gerecht.
Bewaartijden
Vers
Koelkast: 5 dagen
Diepvries: 9 maanden
Gedroogd (open verpakking)
Voorraadkast: 6-9 maanden
Vijgen schoonmaken
Was de verse vijgen voorzichtig onder de kraan.