Spruitjes bereiden & bewaren

Bewaren
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren.

Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca. 3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.

Gare spruitjes of een restje spruitjes uit pot (glas) over? Deze bereide spruitjes kun je nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Wel even over doen in een afgesloten bewaarbakje.

Hoe weet ik of verse spruitjes niet goed meer zijn? De spruitjes zijn beschimmeld of kleuren geel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken.

Bereiden
Snijd de onderkant van de spruitjes af. Verwijder eventueel een paar losse blaadjes en was ze goed af.

Koken: zet ze op in ruim water en kook ze 10 tot 13 minuten. Afgieten en een beetje nootmuskaat erover raspen.

Bewaartijden

Vers
Koelkast: 3-7 dagen
Diepvries (eerst 3-4 minuten blancheren): 12 maanden 

Gaar of uit geopende pot (glas)
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 10 - 13 minuten
Roerbakken: ca. 10 minuten
Smoren: 12 - 15 minuten
Stomen: 12 - 15 minuten

Spruitjes schoonmaken

Zie bereiden.