Sjalot bereiden & bewaren

Bewaren
Bewaar de sjalot op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn sjalotjes een paar weken te bewaren.

Bewaar de sjalot niet naast aardappels. De sjalotjes nemen vocht op uit de aardappelen waardoor ze eerder gaan rotten.

Je kunt sjalotjes ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes sjalot tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.

Hoe weet ik of een sjalot niet goed meer is? Als de sjalot verrot, verkleurd of verdroogd is.

Voorgesneden sjalotjes verspreiden een zure geur, worden slap of beschimmelen. Dit bederf herken je snel door te ruiken, te kijken of proeven.

Bereiden
Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen snijden of fijnsnijden. Doe dit pas vlak voordat je de sjalot gaat gebruiken. Het vocht uit de sjalot kan na het snijden snel bitter gaan smaken. 

Nooit meer huilen bij het snijden van sjalotjes? Dit kun je zo voorkomen: leg de sjalotjes eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries.

Bakadvies:

  • Bak de sjalot kort mee.
  • Bak de sjalot op middelhoog vuur.

Lukt dit niet? Dan kunnen ze donker worden en een bittere smaak krijgen.

Bewaartijden

Rauw
Koele plek: 2-3 weken  
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden

Koken: 8 - 15 minuten
Roerbakken: 5 - 7 minuten
Magnetron: 4 - 6 minuten
Grillen: 10 - 13 minuten
Smoren: 20 - 25 minuten
Stomen: 35 - 40 minuten

Sjalot schoonmaken

Zie bereiden.