Rabarber bereiden & bewaren
Bewaren
Je kunt rabarber onverpakt circa 1 week bewaren in de koelkast.
Op een koele plek (12-15°C) is rabarber 5 dagen houdbaar.
Rabarber kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18°C in de diepvries bewaren. Rabarber vries je rauw in. Je hoeft deze groente niet eerst te blancheren (kort verhitten).
Bereiden
Snijd de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af. Was de stelen. Snijd de stelen vervolgens in stukjes van 2-3 centimeter.
Kook de rabarber in 10 minuten gaar. Als de stukken geheel in vezels uit elkaar vallen, is de rabarber klaar.
Rabarber kan warm of koud worden gegeten.
Moet ik krijt toevoegen aan rabarber?
In rabarber bevindt zich oxaalzuur. Deze stof bindt met calcium. Dit betekent dat je opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deden ze vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels is bekend dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Krijt toevoegen is dus echt niet nodig.
Bewaartijden
Rauw
Koelkast: 7 dagen
Fruitschaal: 5 dagen
Diepvries: 12 maanden
Rabarbermoes
Koelkast: 2 dagen
Bereidingstijd
Koken: 5 minuten
Rabarber schoonmaken
Zie bereiden.