Raapstelen bereiden & bewaren
Bewaren
Raapstelen blijft in de koelkast 2 dagen goed. Bewaar de raapstelen het liefst in een open plastic zak. Bewaar raapstelen niet bij peren, appels of kiwi.
Raapstelen kun je ook invriezen, wel eerst ca. 2 minuten blancheren (= kort verhitten). Het is dan in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar, bij minimaal -18°C.
Een restje gare raapstelen kun je in een afgesloten bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Hoe weet ik of raapstelen niet goed meer zijn? De raapstelen worden dan slap of verlept. Dit bederf herken je door te kijken of proeven.
Bereiden
Snijd de worteltjes van de steeltjes. Was de raapstelen in ruim koud water. Goed laten uitlekken voor je het verder verwerkt (tenzij je ze gaat koken).
Wil je raapstelen koken, kook ze dan met aanhangend water.
Bewaartijden
Vers
Koelkast: 2 dagen
Diepvries (eerst 2 minuten blancheren): 12 maanden
Restje gare postelein
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden
Bereidingstijden
Koken: ca. 5 minuten
Magnetron: 5 - 7 minuten
Smoren: ca. 15 minuten
Stomen: ca. 10 minuten
Raapstelen schoonmaken
Zie bereiden.