Pastinaak bereiden & bewaren
Bewaren
Net als wortels kun je pastinaak redelijk lang bewaren, ongeveer 2 weken. Bewaar ze op een koele plek (ca. 12-15°C).
Pastinaak kun je ook invriezen. Blancheer hem eerst ca. 2 minuten. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is pastinaak tot ca. 6 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Een restje gare pastinaak kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Hoe weet ik of pastinaak niet goed meer is? De pastinaak is beschimmeld, verspreidt een zure geur of wordt slap. Dit bederf herken je door goed te kijken, voelen of ruiken.
Bewaartijden
Rauw
Koele plek: 2 weken
Diepvries: 6 maanden
Gekookt
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden
Bereidingstijden
Koken: ca. 20 minuten
Roerbakken: ca. 15 minuten
Smoren: ca. 25 minuten
Stomen: 25 - 30 minuten
Pastinaak schoonmaken
Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snijd hem eventueel in stukjes.