Mierikswortel bereiden & bewaren

Bewaren
Mierikswortel is 2-3 weken houdbaar op een koele, donkere plek. Schil en rasp alleen het stukje dat je nodig hebt en bewaar de rest van de wortel, gewikkeld in vochtig keukenpapier.

Bereiden
Geraspte mierikswortel is heerlijk door yogonaise of magere kwark of in salades, bijvoorbeeld met rode biet of aardappels.

Je kunt er ook een saus van maken. In landen als Duitsland en Groot-Brittannië is mierikswortelsaus niet van het menu weg te denken. Mierikswortel wordt daar veel gegeten bij vis (Duitsland) en rosbief (Groot-Brittannië).

Neem hiervoor 1 eetlepel geraspte mierikswortel en meng deze met 1 eetlepel mosterd, 1 uitje, 2 tenen knoflook, 3 eetlepels mayonaise, 3 eetlepels yoghurt. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Smullen!

Bewaartijden

Keukenkast: 2-3 weken

Mierikswortel schoonmaken

Door de pittige aroma’s kunnen je ogen flink gaan tranen. Dus zorg voor een goed geventileerde ruimte!

Schil de wortel en rasp het witte gedeelte. Doe dit maximaal een half uur van tevoren, want de aroma’s in mierikswortel zijn vluchtig en de lekker pittige smaak neemt snel af.