Kruisbes bereiden & bewaren

Bewaren 
Kruisbessen bewaar je bij voorkeur in een papieren zak in de koelkast.

Je kunt de kruisbessen ook uitgespreid op een bord in de koelkast bewaren. Zorg dat ze niet vochtig worden. Leg de kruisbessen eventueel op een keukenpapiertje om vocht op te nemen.

Kruisbessen kun je 1-3 dagen in de koelkast bewaren.

Je kunt ze ook invriezen: leg de kruisbessen naast elkaar op een plat bord en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een plastic bakje of diepvrieszakje en stop ze weer in de vriezer. In de diepvries (bij - 18°C) kunnen de kruisbessen een paar maanden bewaard worden.

Hoe weet ik of de kruisbessen niet goed meer zijn? De kruisbessen zijn dan beschimmeld of slap. Bederf herken je door goed te kijken, ruiken of proeven.

Bewaartijden

Koelkast: 1-3 dagen
Fruitschaal: 1 dag
Diepvries: 8-12 maanden

Bereidingstijden

Afhankelijk van de toepassing.

Kruisbes schoonmaken

Kruisbessen zijn kwetsbaar. Raak ze daarom zo min mogelijk aan, alleen als het nodig is. Was ze vlak voor het serveren. Verwijder pas na het wassen de steeltjes.