Kiwi bereiden & bewaren
Bewaren
Is de kiwi nog niet rijp? Bewaar de kiwi dan op een fruitschaal zodat ze kunnen narijpen.
Wil je de rijping versnellen? Doe de kiwi’s dan samen met peren, appels of bananen in een papieren zak.
Rijpe kiwi's kun je ca. 2-6 dagen gekoeld bewaren (12-15°C). Onrijpe kiwi’s blijven in de koelkast 1 tot 3 weken goed.
Hoe weet ik of een kiwi niet goed meer is? De kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd. Je kunt dit bederf herkennen door te kijken, ruiken of zelfs proeven.
Bereiden
Je kunt een kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.
Haarloze minikiwi’s en gele kiwi’s kunnen met schil en al worden gegeten. Ook de groene kiwi kun je met schil eten, je kunt de haartjes er eventueel af borstelen.
Let op met de combinatie van kiwi en melkproducten of gelatine in een gerecht. Verse kiwi bevat namelijk een stof (enzym) die eiwitten afbreekt. Melkproducten worden dan waterig en krijgen een bittere bijsmaak, en gelatine verliest de bindkracht. Kiwi uit blik of geblancheerde (even aan de kook gebrachte) kiwi heeft dit effect niet. Hetzelfde geldt voor ananas, mango en papaja!
Bewaartijden
Rijp
Fruitschaal: 2-6 dagen
Onrijp
Koelkast: 1-3 weken
Kiwi schoonmaken
Zie bereiden.