Beukenzwam (Shimeji) bereiden & bewaren
Bewaren
Het beste kun je de beukenzwam op de bodem laten zitten, totdat je ze gaat gebruiken. Gebruik de beukenzwam bij voorkeur zo snel mogelijk.
Op de bodem kun je ze eventueel een aantal dagen in de koelkast gebruiken.
Bewaar paddenstoelen niet bij sterk ruikende groenten, zoals prei en ui, ze nemen namelijk makkelijk geurtjes over.
Hoe weet ik of de beukenzwam niet goed meer is? De beukenzwam verspreidt dan een zure geur, is slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te ruiken, kijken en proeven.
Bereiden
De paddenstoelen snijd je los van de bodem. De bodem kun je weggooien. Eet de paddenstoel niet rauw.
Snijd voor gebruik eerst een klein stukje van de onderkant af.
De beukenzwam kan in z’n geheel bereid worden. Kook, bak of smoor ze, net als andere paddenstoelen, niet te lang, dan verliezen ze hun stevigheid en smaak.
Bewaartijden
Koelkast: 3 dagen
Bereidingstijden
Koken: 5 - 7 minuten
Roerbakken: 2 - 4 minuten
Magnetron: 2 - 3 minuten
Frituren: 2 - 4 minuten
Grillen: 2 - 4 minuten
Smoren: ca. 10 minuten
Stomen: ca. 6 minuten
Beukenzwam (Shimeji) schoonmaken
Zie bereiden.