##Oosterse salade van paksoi met sjalot

Ingrediƫnten

  • 6 eendenborstfilets
  • 50 gram honing
  • \u00bd dl gember siroop
  • 25 gram kikkoman (japanse sojasaus)
  • 50 gram sjalot

Bereidingswijze

De sjalot is een smaakversterker in dit gerecht en geeft tevens een pittige smaak aan de salade.

Bereiding eendenborst:

Pel en halveer de sjalot. Snipper de sjalot (het kroontje van de sjalot niet mee snijden, want deze is een beetje bitter). Verwijder de vliezen van de eendenborstfilet en snijd het vel kruislings in. Bestrooi de filets met zout en peper en bank ze in een pan met een klein beetje olie op een laag vuur laten bakken totdat het vel mooi geleurd. Bak de filets daarna kort aan de andere kant. Haal het vlees uit de pan en blus het braadvet af met de honing, kikkoman, de sjalot en de gember siroop. Laat het geheel kort inkoken en karamelliseren. Leg de eendenborsten in een ovenvaste schaal en giet het braadvocht over de filets. Laat de eendenborsten verder garen in de oven op 80 graden voor 12 minuten. Laat het vlees daarna 10 minuten rusten op 50 graden.

Bereiding dressing:

Pel en halveer de sjalot. Daarna de sjalot snipperen. Snijd zestes van de limoenschil en hak deze fijn. Pers de limoen uit en bewaar het sap. Schil de verse gember en snijd het ragfijn. Laat de kerrie poeder samen met de sjalot in een klein beetje maïsolie aanzweten (myoteren). Voeg de limoen zestes en de fijn gesneden gember toe. Blus dit af met honing en het limoensap. Voeg dan de yoghurt toe en breng het geheel op smaak (niet meer koken!).

Bereiding salade:

Was de paksoi en verwijder de grote bladeren. Scheur de kleine bladeren in stukjes en snijd de stelen in de lengte in dunnen reepjes. Verwijder de steeltjes van de shiitake. Snijd de hoedjes van de paddenstoelen in reepjes en bak ze even kort in een beetje noten olie. Haal ze uit de pan en zet ze warm weg. Pel en halveer de sjalot en snijd deze in kleine halve ringen. Rooster het amandelschaafsel in de oven tot het lichtbruin ziet (kan evt. ook in een koekenpan). Was de lente uitjes en snijd ze in lange schuine plakjes. Maak tenslotte de salade van de paksoi reepjes, de rauw gesneden lenteui, de warme shiitake, het amandelschaafsel en een beetje gesneden korianderblaadjes. Meng een beetje dressing door de salade en breng het geheel eventueel nog op smaak met zout en peper.