Pompoensoep van Keet Smakelijk: Heksenketel

Ingrediƫnten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel (milde) paprikapoeder
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 bosuitjes
  • 1 cm verse gember fijngeraspt (of theelepel gemberpoeder)
  • 1 oranje pompoen (750 g - 1000 g vruchtvlees)
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 rode ui in dunne ringen
  • 1 zoetzure appel in stukjes
  • 1 eetlepel koriander fijngesneden

Bereidingswijze

Een heks zonder ketel is als een kok zonder pan. Gelukkig bestaan er pompoenen. Daarmee kook je de sterren van de hemel: zachte, zoete pompoensoep met een paar geheime kruiden. Goed linksom roeren met je vliegende bezem. En drie keer ‘Peosneopmop’ zeggen, natuurlijk.

Een pompoen heeft een dikke schil. Met een mes doorsnijden is heksenwerk. Voor je het weet mis je een duim. Gelukkig is er een leuke oplossing. Roep de hulp in van een kind en zoek een plek met een harde ondergrond. Gang, stoep, binnenplaats, het maakt niet uit. Laat de pompoen met enige kracht op de grond stuiteren en spontaan in tweeën splijten. Het zwaarste werk zit er al weer op! Verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokken van 2 à 3 cm. Als je een biologische pompoen hebt, hoef je ‘m niet te schillen. Alles wordt zacht tijdens het koken, dus ook de schil.

1. Verwarm olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de rode ui. Doe de knoflook, gember, paprikapoeder en gemalen koriander erbij. Voeg de pompoen toe en schep alles om. Met de bouillon 20 minuten zachtjes laten koken. Doe er stukjes appel bij en verwarm nog 5 minuten.
2. Pureer met een staafmixer.
3. Zet voor de liefebbers wat korianderblad en/of fijngesneden bosui op tafel. Geniet ervan! 

Variatietip: Je kunt ook een stuk citroengras meekoken (vlak voor serveren verwijderen).

 

Voedingswaarde per persoon

Energie 145 kcal
Eiwit 3 gram
Koolhydraten 18 gram
Waarvan suikers 0 gram
Vet 6 gram
Waarvan verzadigd 1 gram
Vezels 5 gram
Zout 0.21 gram