Ananas (Veggipedia)

Ananas

Ananas (Veggipedia)

Onze ananassen zijn van top kwaliteit. Wij dragen er zorg voor dat u altijd een vers product in handen heeft. Om dit te bereiken dragen wij er zorg voor dat de ananassen zo snel mogelijk na het oogsten bij u in de winkel liggen..


Ananas

Het symbool van tropisch genieten! Een rijpe ananas ruikt en smaakt heerlijk zoet. Het vruchtvlees glanst en voelt rond de kroon veerkrachtig aan. De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Dat komt, omdat hij bestaat uit een heleboel bessen die zijn samengegroeid. Ananas wordt zo goed als rijp geplukt, omdat de vrucht nauwelijks narijpt. Verse ananas komt uit landen als Ivoorkust, Brazilië en Midden-Amerikaanse landen. Ananas is het hele jaar door verkrijgbaar.

Gezondheidstip

Een ananas is lekker groot. Dus genoeg voor een fruit dessert voor het hele gezin! Zo heeft iedereen weer 1 portie fruit binnen.

Waar let ik op bij het kopen van ananas?

Een ananas is rijp als de vrucht lekker ruikt en de bladeren op de kruin gemakkelijk los te trekken zijn. Let hier goed op bij aankoop. Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl het vruchtvlees van overrijpe vruchten glazig tot bruinachtig wordt en naar gist kan ruiken. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid; ook een groene ananas kan goed rijp zijn. Daarom is geur belangrijk; een ananas moet een heerlijke geur verspreiden.

Hoe bewaar ik ananas?

De ananas is een tropische vrucht. Bewaar ‘m niet in de koelkast, maar op een koele plaats of op de fruitschaal. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je ananas stukjes tot wel 12 maanden in de diepvies (bij minimaal -18°C) bewaren.

Wat kan ik met ananas?

  • Met magere/halfvolle yoghurt/kwark als ontbijt.
  • In stukjes snijden als tussendoortje. 
  • In salade met witlof, ijsbergsla of bleekselderij.
  • Op volkorentosti en (volkoren)pizza’s.
  • Toevoegen aan rode kool of zuurkool.
  • Roerbakken met diverse groenten.
  • Als toevoeging bij een heerlijk nagerecht met sorbetijs en verse munt. 
  • In een gerecht met zilvervliesrijst, kip en boontjes. 

Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van ananas?

Snijd een ananas in schijven, schil de schijven dik en verwijder de kern en ingroeisels. Er zijn ook speciale ananasschillers waarmee je de vrucht in één beweging kunt schillen.

Tip: rauwe ananas bevat het enzym bromelaïne dat eiwitten afbreekt. Dit maakt dat melkproducten met verse ananas waterig worden en dat gelatine niet stijf wordt. Gebruik voor mousse en pudding dus ananas uit blik of kook je ananas eerst even kort.

Reageren